Општина Козарска Дубица
latinicacirilicaenglish

Пословна зона Липова Греда
На граничном прелазу у Доњој Градини робни транспорт ПДФ Штампа Ел. пошта
четвртак, 15 март 2012 10:05

Међународни гранични прелаз Доња Градина - Јасеновац данас је званично отворен и за робни транспорт. Овим поводом на прелазу данас су се окупили гранични службеници обе земље, те представници општина Козарска Дубица и Јасеновац јер ће робни саобраћај на овом прелазу, на ком се путнички саобраћај обавља од 2007.године, свима бити од велике користи.

Начелник општине Нино Јауз изјавио је да је дубичка привреда на годишњем нивоу трпила вишемилионске трошкове пошто се прелаз у Доњој Градини није користио. Осим наше општине, корист од отварања прелаза за робни транспорт имаће и сусједне општине, јер ће се сада растеретити прелаз у Градишци који је оптерећен робним прометом.
Отварање прелаза много значи и сусједној Хрватској. Помоћник прочелника Царинарнице Загреб Анте Михаљевић изразио је задовољство што се добра сарадња између БиХ и Хрватске наставља и кроз робни саобраћај. Начелник општине Јасеновац Марија Мачковић казала је да ће отварање прелаза највише значити за два предузећа из њихове пољопривредно-индустријске зоне, а да ће нове службе које иду уз прекатегоризацију прелаза отворити и нова радна мјеста.
Робни транспорт неће успорити путнички саобраћај, и он је отворен на обострано задовољство БиХ и Хрватске, рекао је испред Управе за индиректно опорезивање руководилац прелаза Мирослав Крагуљ.
Чим се ријеше још неки технички услови, сва предузећа из Козарске Дубице извозно орјентисана користиће прелаз у Доњој Градини и тако смањити трошкове транспорта. Предузеће Млијекопродукт још мора причекати успостављање инспекцијске контроле на овом прелазу, казао је правник у овом предузећу Ненад Вукић. Камиони предузећа ХПК-а до сада су границу прелазили у Новом Граду, подсјетио је директор овог предузећа Јовица Шуман.
Чим се успостави царинска испостава у Доњој Градини, и камиони предузећа Дубицоттон биће упућивани на овај прелаз. Седмично их двадесетак границу прелази у Градишци, каже директор предузећа Дражен Видовић, и додаје да ће сада, када је отворен прелаз за теретни саобраћај, на трошковима транспорта Дубицоттон уштедјети 70 хиљада евра на годишњем нивоу.

alt