Општина Козарска Дубица
latinicacirilicaenglish

Пословна зона Липова Греда
ТУРИЗАМ
РЕСУРСИ:

Општина Козарска Дубица са умјереном климом и природно историјским наслијеђем, те очуваном животном средином, има све предиспозиције за успјешан развој туризма и туристичке понуде.
Основна за успјешан развој туризма на подручју општине Козарска Дубица почива на:

  • Вриједно природно богатство (планина Козара, разноврсна клима, ријека Уна, ријека Сава, језеро Липова Греда, различити облици биљних и животњских заједница, специфични екосистеми, термалне, термонинералне и минералне воде, итд)
  • Врло повољан геостратешки положај (близина европског тржишта)
  • Разноликост природних туристичких вриједности
  • Бањски туризам ( бања Мљечаница)
  • Смјештајни капацитети ( хотел Зептер)
  • Очуваност животне средине
  • Богато културно-историјско насљеђе
  • Здрава храна и традиционална кухиња
  • Гостопримство
  • Конкурентне цијене

ИНВЕСТИЦИОНЕ ПРИЛИКЕ
Генерално гледајући тренутно су актуелне или имају могућности експанзивнијег развоја сљедеће врсте туризма:

Планински туризам

Козара је ваздушна бања, јединствена у Европи по брзини регенерације црвених крвних зрнаца. Предјели црногоричне шуме, као и бројни планински извори, ријеке, водопади и видиковци дају посебан квалитет емоционалном доживљају Козаре и Просаре. Највиши врх Козаре је Лисина - 978 м.
Централни дио Козаре је 1967. године проглашен Националним парком са површином од 3.494,51 ха. „Национални парк Козара“ је члан Федерације националних паркова Европе-ЕУРОПАРЦ.

Бањски туризам

Бања Мљечаница се налази са десне стране тока ријечице Мљечанице, гдје су и љековити извори на површини од 21 хектара.
Бања Мљечаница, основана је захваљујући извору минералне воде у Мљечаници познатом по својим љековитим својствима још од 1882. године, а обезбјеђује успјешан опоравак, рехабилитацију, физикалну терапију, угодан одмор и рекреацију својих корисника.
Бања Мљечаница располаже капацитетом од 110 постеља расподјељених у двокреветне собе, 2 апартмана и 45 постеља у бунгаловима који су климатизовани опремљени ТВ апаратима и сателитским антенама. Поред тога посебну цјелину чини одјељење за неуролошку рехабилитацију, опремљено сваременим апаратима и потребним средствима за медицинску рехабилитацију болесника.
У склопу бање налази се и лабараторија, функционална дијагностика, библиотека, амфитеатар, простор за физаикалну терапију, кинезитерапију и балнеотерапију.

Сеоски туризам

Развој сеоског туризма, као саставног дијела укупне туристичке привреде, има посебан значај . Стога је почело интезивније укључивање села у туристичку понуду кроз финасирање одабраних домаћинствима, као и едукацијом и промоцијом истих.

Вјерски туризам

Манастир Моштаница је смјештен у падини Мале Градине, у заклоњеном простору равног земљишта обраслог миришљавим липама. Легенда каже да је Манастир Моштаница настао у 11 вијеку. У манастиру се и данас чува копија црквеног кључа са бројем 1111. Према народном предању овај манастир је своје име добио по светитељским моштима које су се ту налазили.
Осим манастира Моштанице, на подручју општине се налазе велики број православних цркава, Светосавски дом и 4 џамије исламске вјерске заједнице.

Авантуристички туризам

већим дјелом везан за ријеке,Уну и Саву са великим потенцијалима (доказ за то је одржавање свјетског првенства у рафтингу 2009. године који је квалитетно туристички валоризован ). Такође су ту и параглајдинг, планинарење, бициклизам као и могућност развоја све популарнијег кањонинга.

Ловно-риболовни туризам

Ријека Уна и Сава, језеро Липова Греда , те планина Козара су огроман потенцијал за развој ловног и риболовног туризма.
Ријека Уна је цијелим својим током кроз подручје општине богата је рибом, најзаступљеније врсте рибе су: шаран, сом, плотица, мрена и смуђ. Посебно треба нагласити да је ријека Уна једно од највецих мријестилишта плотице у свијету.
Ријека Савачитавим својим током кроз дубичку општину обилује прелијепим мјестима која су као створена за риболов. Овај дио ријеке познат је по томе да је богат рибом, карактерише га и чињеница да се ради о предјелу нетакнуте природе која својим изворним изгледом, приступачношћу и близином локалне комуникације, веома често привуче велики број риболоваца.
Планина Козара је богата разноврсном ловном дивљачи, што је чини ловним резерватом ријетким у овом дијелу Балкана
Језера Липова Греда- комплекс језера Липова Греда налази се на четвртом километру уз саму ријеку Уну на правцу Козарска Дубица - Доња Градина. Акваториј ових базена заузима 40 хектара површине коју чине око 30 базена. У базенима се налази чиста вода која дотиче из ријеке Уне и филтрира се природним путем кроз пјесак и шљунак.

Пословни туризам

Хотел Зептер са смјештајним капацитетом и конференцијском салом има услове да постане један од центара конгресног туризма у Републици Српској.