Opština Kozarska Dubica
latinicacirilicaenglish

Poslovna zona Lipova Greda
TURIZAM

RESURSI:

Opština Kozarska Dubica sa umjerenom klimom i prirodno istorijskim naslijeđem, te očuvanom životnom sredinom,  ima sve predispozicije za uspješan razvoj turizma i turističke ponude.
Osnovna za uspješan razvoj turizma na području opštine Kozarska Dubica počiva na:

  • Vrijedno prirodno bogatstvo (planina Kozara, raznovrsna klima, rijeka Una, rijeka Sava, jezero Lipova Greda,  različiti oblici biljnih i životnjskih zajednica, specifični ekosistemi, termalne, termonineralne i mineralne vode, itd)
  • Vrlo povoljan geostrateški položaj (blizina evropskog tržišta)
  • Raznolikost prirodnih turističkih vrijednosti
  • Banjski turizam ( banja Mlječanica)
  • Smještajni kapaciteti ( hotel Zepter)
  • Očuvanost životne sredine
  • Bogato kulturno-istorijsko nasljeđe
  • Zdrava hrana i tradicionalna kuhinja
  • Gostoprimstvo
  • Konkurentne cijene

 

INVESTICIONE PRILIKE
Generalno gledajući trenutno su aktuelne ili imaju mogućnosti ekspanzivnijeg razvoja sljedeće vrste turizma:

Planinski turizam

Kozara je vazdušna banja, jedinstvena u Evropi po brzini regeneracije crvenih krvnih zrnaca. Predjeli crnogorične šume, kao i brojni planinski izvori, rijeke, vodopadi i vidikovci daju poseban kvalitet emocionalnom doživljaju Kozare i Prosare. Najviši vrh Kozare je Lisina - 978 m.
Centralni dio Kozare je 1967. godine proglašen Nacionalnim parkom sa površinom od 3.494,51 ha. „Nacionalni park Kozara“ je član Federacije nacionalnih parkova Evrope-EUROPARC.

Banjski turizam

Banja Mlječanica se nalazi sa desne strane toka riječice Mlječanice, gdje su i ljekoviti izvori na površini od 21 hektara.
Banja Mlječanica, osnovana je zahvaljujući izvoru mineralne vode u Mlječanici poznatom po svojim ljekovitim svojstvima još od 1882. godine, a obezbjeđuje uspješan oporavak, rehabilitaciju,  fizikalnu terapiju, ugodan odmor i rekreaciju svojih korisnika.
Banja Mlječanica raspolaže kapacitetom od 110 postelja raspodjeljenih u dvokrevetne sobe, 2  apartmana i 45 postelja u bungalovima koji su klimatizovani opremljeni TV aparatima i satelitskim antenama. Pored toga posebnu cjelinu čini odjeljenje za neurološku rehabilitaciju, opremljeno svaremenim aparatima i potrebnim sredstvima za medicinsku rehabilitaciju bolesnika.
U sklopu banje nalazi se i labaratorija, funkcionalna dijagnostika, biblioteka, amfiteatar, prostor za fizaikalnu terapiju, kineziterapiju i balneoterapiju.

Seoski turizam

Razvoj seoskog turizma, kao sastavnog dijela ukupne turističke privrede, ima poseban značaj . Stoga je počelo intezivnije uključivanje sela u turističku ponudu kroz finasiranje odabranih domaćinstvima, kao i edukacijom i promocijom istih.

Vjerski turizam

Manastir Moštanica je smješten u padini Male Gradine, u zaklonjenom prostoru ravnog zemljišta obraslog mirišljavim lipama. Legenda kaže da je Manastir Moštanica nastao u 11 vijeku. U manastiru  se i danas čuva kopija crkvenog ključa sa brojem 1111. Prema narodnom predanju ovaj manastir je svoje ime dobio po svetiteljskim moštima koje su se tu nalazili.
Osim manastira Moštanice,  na području opštine se nalaze veliki broj pravoslavnih crkava, Svetosavski dom i 4 džamije islamske vjerske zajednice.

Avanturistički turizam

većim djelom vezan za rijeke,Unu i Savu sa velikim potencijalima (dokaz za to je održavanje svjetskog prvenstva u raftingu 2009. godine koji je kvalitetno turistički valorizovan ). Takođe su tu i paraglajding, planinarenje, biciklizam kao i mogućnost razvoja sve popularnijeg kanjoninga.

Lovno-ribolovni turizam

Rijeka Una i Sava, jezero Lipova Greda , te planina Kozara su ogroman potencijal za razvoj lovnog i ribolovnog turizma.
Rijeka Una  je cijelim svojim tokom kroz područje opštine bogata je ribom, najzastupljenije vrste ribe su: šaran, som, plotica, mrena i smuđ. Posebno treba naglasiti da je rijeka Una jedno od najvecih mrijestilišta plotice u svijetu.
Rijeka Savačitavim svojim tokom kroz dubičku opštinu obiluje prelijepim mjestima koja su kao stvorena za ribolov. Ovaj dio rijeke poznat je po tome da je bogat ribom, karakteriše ga i činjenica da se radi o predjelu netaknute prirode koja svojim izvornim izgledom, pristupačnošću i blizinom lokalne komunikacije, veoma često privuče veliki broj ribolovaca.
Planina Kozara je bogata raznovrsnom lovnom divljači, što je čini lovnim rezervatom rijetkim u ovom dijelu Balkana
Jezera Lipova Greda- kompleks jezera Lipova Greda nalazi se na četvrtom kilometru uz samu rijeku Unu na pravcu Kozarska Dubica - Donja Gradina. Akvatorij ovih bazena zauzima  40 hektara površine koju čine oko 30 bazena. U bazenima se nalazi čista voda koja dotiče iz rijeke Une i filtrira se prirodnim putem kroz pjesak i šljunak.

Poslovni turizam

Hotel Zepter sa smještajnim kapacitetom i  konferencijskom salom  ima uslove da postane jedan od centara kongresnog turizma u Republici Srpskoj.